Heeft u elders een uitvaartverzekering? Ook dan kan Hakkenberg uw uitvaart verzorgen.

groene uitvaart

In deze tijd van milieurichtlijnen, groene energie, het reduceren van de afvalberg en elektrisch rijden komen ook steeds meer groene uitvaartproducten op de markt. Een mooie ontwikkeling, die tot doel heeft de aarde voor ons nageslacht in een goede staat achter te laten. Een prachtige gedachte ook, dat de verzorging van het laatste afscheid van een wereldburger een bijdrage kan leveren aan het mogelijk maken van een goed leven voor een volgende wereldburger.

Maar wanneer is een uitvaart dan goed ‘groen’? Er zijn (commerciële) ideeën te over; een eco-uitvaartkist van natuurlijke materialen, een kaart van biologisch afbreekbaar gerecycled papier, inzet van een elektrische rouwauto enz. enz. Maar wij hebben allemaal geleerd: een beter milieu begint bij jezelf! Dus waarom niet zelf beginnen en op een andere  manier denken? Dat kan namelijk ook! Hecht u belang aan een groene uitvaart, dan geven wij u alvast een paar ideeën om een traditionele uitvaart toch ‘groener’ te maken:

  • Denk bij het klaarleggen van de kleding van de overledene aan het milieu (bijv. geen panties)
  • Vraag je uitvaartondernemer om in plaats van gedrukte kaarten (die veel kilometers maken voor ze bezorgd zijn) een mooie e-kaart in PDF te maken en die rond te sturen naar alle familie en betrokkenen. Deze kan vervolgens ook op de social media worden geplaatst.
  • Zoek voor de condoleance en afscheidsdienst of -plechtigheid een ruimte die praktisch dichtbij huis en/of begraafplaats/crematorium is gelegen. Misschien zijn er stukken te lopen en anders kun je proberen zo weinig mogelijk kilometers te maken.
  • Als een paar familieleden de kist willen dragen, hoeven er geen zes dragers naar de begraafplaats te rijden.
  • Grote bossen losse bloemen in vazen tijdens de dienst in plaats van op een plastic bakje of krans met oasis en veel binddraad scheelt een hoop afval op de begraafplaats. De bloemen worden bij het verlaten van de aula/kerk uitgedeeld aan de aanwezigen om deze in het graf achter te laten bij vertrek vanaf de begraafplaats.